Látkép a Gellérhegyről
» A Gellérthegy legszebb arca - Küldje be nekünk legjobb fotóit a Gellérthegyről!
 

Újbuda földrajzi helyzeténél fogva a kerületi úthálózat túlzsúfolt, a főutakhoz kapcsolódó utakat egyre több jármű használja. Mivel a megnövekedett forgalom meghaladja az utak kapacitását, ezért burkolatuk idő előtt tönkremegy. Egyrészt a hibákat folyamatosan javítani kell, másrészt fejleszteni kell a hálózatot, mégpedig a földutak korszerűsítésével.

Egy sikeres uniós pályázat lehetővé teszi, hogy az Alsóhegy utca jelenleg burkolat nélküli szakasza beépüljön a közlekedés vérkeringésébe. Az utóbbi időben ez az elhagyatott, hajléktalanok lakta terület gyakorlatilag roncsautó-teleppé változott. A hulladék elszállításáról is az önkormányzatnak kell gondoskodnia.

Nagyon ritka, hogy egy kerületi önkormányzat önmagában ilyen nagyságrendű forrást nyerjen uniós pályázaton – mondja Lakos Imre alpolgármester. – A 200 milliós beruházásra nyílt közbeszerzési eljárással választottunk kivitelezőt. Újbuda ellenzéki vezetésű közbeszerzési bizottsága felügyelte a folyamatot, minden zökkenőmentesen, követhető, átlátható formában zajlott. A nyertes kivitelező a COLAS –Eger Zrt. lett. Az útépítési programot folytatjuk tovább, szeretnénk azokat a földutakat megszűntetni a kerületben, amelyek szilárd burkolattal kényelmesebbé tehetik a közúti közlekedést.

Az Alsóhegy utca a Bocskai és a Karolina utakat köti össze. Az útszakaszt - a terület adottságai alapján - kétszer egy sávosra tervezik, és az úttest mellett akadálymentes járdát és lehetőség szerint zöldsávot alakítanak ki. Az útépítést követi a füvesítés, ősszel pedig 60 fát ültetnek ide. Két ponton, a Karolina út, illetve a Nagyszőlős utca kereszteződésénél jelzőlámpás csomópont épül.

Az Alsóhegy utcai beruházás gyakorlatilag a már meglévő burkolt útszakasz folytatása 510 méteres hosszúságban, a Bocskai út és Daróczi út között. A beruházás, amely összesen majdnem 200 millió forintba kerül, várhatóan még a nyár közepére elkészül. A projekt költségéhez az EU 70 százalékos támogatást nyújt.

B.A. Újbuda Média